ElderCare maakt gebruik van cookies en heeft een aangepast privacy statement conform AVG – Klik voor meer informatie. Accepteren

Ontlastingsincontinentie

Ontlastingsincontinentie is het ongewild verliezen van ontlasting of het niet kunnen ophouden van ontlasting. 

Ontlasting verzamelt zich in het onderste deel van de endeldarm. Wanneer de darm vol is, wordt aan de hersenen het signaal gegeven om naar het toilet te gaan. We voelen dan aandrang, doordat er druk op de kringspier komt te staan. Een goedwerkende kringspier kan zich ontspannen en de ontlasting op het toilet loslaten, maar kan samen met de bekkenbodemspieren er ook voor zorgen, dat de ontlasting kan worden ophouden.

De oorzaak van ontlastingsincontinentie kan zijn:

  • een beschadigde of verslapte kringspier
  • verslapte bekkenbodemspieren
  • beschadiging van de zenuwen, die de kringspier / bekkenbodemspieren aansturen
  • verzakking van de endeldarm (prolaps)
  • chronische darmontsteking  t.g.v. de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.Het darmslijmvlies raakt hierdoor dusdanig overprikkeld, dat continue aandang ontstaat en het vermogen om ontlasting op te houden vemindert.
  • aanhoudende diarree
  • langdurige obstipatie (verstopping), waardoor de darm a.h.w. overloopt en dunne ontlasting langs de verstopping heen lekt.
  • spastisch bekkenbodem syndroom. Dit ontstaat wanneer de bekkenbodem en kringspier vrijwel continu aangespannen zijn. Mensen hebben dan moeite hun ontlasting kwijt te raken, waardoor op den duur overloopdiarree ontstaat.


Behandeling
Richt u met uw klachten over ontlastingsincontinentie altijd tot de huisarts.
Het opvolgen van een voedingsadvies kan helpen wanneer er sprake is van verstopping of diarree. De huisarts kan in sommige gevallen medicijnen voorschrijven, die de darm ontspannen of de samenstelling van uw ontlasting beïnvloeden. B
ekkenbodemtherapie kan uw helpen uw spieren te versterken of juist beter te ontspannen. Een operatie kan een beschadigde kringspier herstellen. De aanleg van een stoma kan een oplossing zijn om de afvoer van ontlasting zonder complicaties te laten verlopen.

Als u te maken heeft met ongewild verlies van ontlasting kan u incontinentie materiaal gebruiken om de ontlasting op te vangen. Wanneer uw huid in contact komt met de zurige bestanddelen uit de ontlasting kan dit irritatie geven. Daarom raden wij u aan de huid goed te verzorgen en beschermen d.m.v. een verzorgende creme. 

Een ander hulpmiddel kan de anaaltampon zijn. De anaaltampon sluit de endeldarm af en stopt daarmee tijdelijk het verlies van ontlasting. De tampon wordt ingebracht met een applicator, de draagtijd is 8 tot 12 uur. De tampon is gemaakt van een speciaal schuim, waardoor darmgassen wél kunnen passeren maar ontlasting niet. Doordat de anaaltampon de ontlasting in het lichaam houdt, ontstaan er geen huidirritaties.

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen? Bel ons gerust op 079-3610081 voor vrijblijvend persoonlijk advies en/of informatie.

Contact gegevens
Telefoonnummer +31 79 361 0081
Faxnummer +31 79 361 4984
E-mail info@eldercare.nl
Postadres Postbus 288,
2700 AG Zoetermeer
Bezoekadres Chroomstraat 26,
2718 RR Zoetermeer